Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to wyjątkowo kremowe i delikatne ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i nie trzeba nawet uruchamiać piekarnika!
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4645
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 268
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 792
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1123
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 353
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4645
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 268
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 792
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1123
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 353
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz na drobne okruszki za pomocą blendera, malaksera lub tłuczka. Masło roztop i przestudź. Wymieszaj ze sobą oba składniki na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż dno masą ciasteczkową i wyrównaj. Dobrze ją dociśnij, na przykład szklanką, a następnie włóż do lodówki.
Przygotuj masę serową. Żelatynę rozprowadź w wodzie i zostaw do napęcznienia. Serek homogenizowany przenieś do miski. Dodaj do niego cukier puder i esencję waniliową. Zmiksuj wszystko razem do połączenia składników. Do garnuszka wlej 3 łyżki śmietanki i dodaj napęczniałą żelatynę. Lekko podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Nie doprowadzaj do zagotowania. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę przygotowanej wcześniej masy serowej i dobrze wymieszaj. Nie mogą powstać grudki. Następnie dodaj jeszcze 2 łyżki masy, by obniżyć temperaturę mieszanki. Całość przelej do miski z serkami i bardzo dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij na sztywno pozostałą śmietanę. Dodaj ją w dwóch partiach do masy serowej, delikatnie i dokładnie mieszając łopatką lub drewnianą łyżką.
Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód i wygładź. Wstaw do lodówki. Po ok. godzinie możesz udekorować ciasto świeżymi malinami i liśćmi mięty. Schładzaj ciasto dalej do całkowitego zastygnięcia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych powinien schładzać się przez całą noc.