Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skyrnik to rodzaj sernika, w którym zamiast klasycznego sera twarogowego znajdziemy pyszny, niskokaloryczny i bogaty w białko jogurt skyr. Produkt ten pochodzi z Islandii i został przygotowany z mleka krowiego po oddzieleniu serwatki. Charakteryzuje się niezwykle gęstą konsystencją, dzięki czemu może z powodzeniem być wykorzystany właśnie do przygotowania masy sernikowej.
Pieczony skyrnik ma bardzo charakterystyczny smak - jest nieco kwaskowaty i jednocześnie słony, ale w pozytywny i ciekawy sposób. Wiele zależy też od samego rodzaju jogurtu. W tym cieście możesz wykorzystać różne wersje smakowe, nadając deserowi indywidualnego charakteru. Skyr mango pozwoli ci przyrządzić wyjątkowy i nieco egzotyczny sernik z mango, bez konieczności użycia świeżych owoców.
Jeśli w rodzinie masz osoby aktywne fizycznie, które przeliczają gramy białka i jednocześnie ograniczają spożycie tłuszczu czy węglowodanów, to ten skyrnik będzie deserem idealnym - zarówno na co dzień, jak i od święta. Jogurt skyr nie zawiera ich prawie wcale, a do masy serowej należy dodać niewielką ilość cukru, który w razie potrzeby zastąpisz ksylitolem czy innym słodzikiem, takim jak erytrol.
By wyszedł ci skyrnik lekki, aromatyczny i zdrowy, do przygotowania spodu ciasteczkowego użyj pełnoziarnistych herbatników i oleju kokosowego. Dozwolone jest użycie również innego rodzaju tłuszczu bogatego w kwasy nienasycone, ale pamiętaj, że musi on zastygać pod wpływem niskiej temperatury. W przeciwnym razie spód nie zwiąże, a ciasto będzie się rozsypywać na paterze. Skyrnik bezglutenowy przyszykuj z odpowiedniego rodzaju ciasteczek, które nie zawierają tego dodatku.
Samo przygotowanie masy serowej do tego deseru jest bardzo proste. Wystarczy wszystkie składniki ze sobą połączyć za pomocą miksera i przelać do przygotowanej wcześniej formy. Całość zwiąże się pod wpływem działania rozpuszczonej i dobrze rozprowadzonej żelatyny, dlatego po przyrządzeniu wstaw ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin. Warto też wspomnieć, że można przyrządzić również skyrnik wegański, w którym trzeba zastąpić wszystkie składniki odpowiednimi zamiennikami, które z powodzeniem znajdziesz w każdym większym sklepie spożywczym. Deser nie zawiera jajek i nie wymaga pieczenia, co dodatkowo ułatwia sprawę.
Jogurt skyr naturalny zawiera jedynie około 70 kcal na 100 g produktu. Bardziej kaloryczne jest mleko kokosowe, ale z powodzeniem możesz użyć wersji odtłuszczonej, która dostarcza już tylko ok. 80 kcal na 100 g. Oznacza to, że jeden kawałek ciasta o wadze 100 g zawiera mniej niż 100 kcal, jeśli użyjesz niskokalorycznego zamiennika cukru. Na ten deser wysokobiałkowy mogą pozwolić sobie nawet osoby na bardzo restrykcyjnej diecie redukcyjnej. Przygotuj to ciasto na Wielkanoc, by nie musieć później spalać całego tłuszczu chodząc na siłownię. Idealnie wkomponuje się w stół bogato zastawiony pasztetami wielkanocnymi i jajkami.
Charakterystyczny smak jogurtu skyr idealnie pasuje do słodkich i lekko kwaskowatych owoców. Możesz zarówno użyć wersji smakowych tego produktu, ułatwiając i skracając proces przygotowania, jak i dodać świeże produkty do gotowej masy sernikowej. Dokładaj je prawie na samym końcu, tuż przed wlaniem żelatyny. I tak skyrnik z morelami będzie przyjemnie słodki, a skyrnik mango lekko egzotyczny i orzeźwiający.
Po stężeniu masy sernikowej ciasto możesz udekorować w dowolnie wybrany sposób, choć z oczywistych względów polewa czekoladowa czy posypka cukrowa nie będą tu dobrze pasować. Jednak aromatyczny skyrnik z malinami na wierzchu będzie strzałem w dziesiątkę. Poza sezonem możesz wykorzystać migdały czy orzechy, które dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do funkcjonowania serca i układu nerwowego.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 816
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 150
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 816
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 150
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Zmiel w malakserze herbatniki albo umieść je w mocnym worku foliowym i rozgnieć wałkiem) i wymieszaj z upłynnionym olejem kokosowym. Wyłóż uzyskaną masą spód i brzegi tortownicy. Wstaw do lodówki. Poczekaj, aż masa stężeje
Namocz żelatynę w niewielkiej ilości wody. Następnie rozpuść ją w 100 ml podgrzanego do około 50°C mleka kokosowego. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczania.
Połącz jogurt z resztą mleka kokosowego, cukrem i skórka otartą z cytryny. Dodaj kilka łyżek uzyskanej masy do przestudzonego mleka z żelatyną. Wymieszaj i stopniowo wlej do masy jogurtowej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przelej do tortownicy i wstaw na kilka godzin do lodówki.