Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka jest bardzo smaczne i soczysta, w lodówce można ją spokojnie przechowywać przez tydzień, jeśli wcześniej nie zniknie.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8942
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1320
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10545
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8942
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1320
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10545
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Czosnek obieramy, odmierzamy pozostałe składniki zalewy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy czosnek, zioła i sól kuchenną. Wodę z przyprawami doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 2 minutki. Następnie zalewę odstawiamy do wystudzenia, dodając jednocześnie sól peklową. W zimnej zalewie możemy sobie zapeklować świąteczną szyneczkę. Odstawiamy ją na trzy doby w chłodne miejsce, ja czasami przetrzymuję w lodówce. Codziennie zaglądamy do niej, możemy odwrócić. Po tym czasie szynkę wyjmujemy, zalewamy czystą wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę od momentu wrzenia wody*. Oczywiście nim woda zawrze można, a nawet trzeba dać większa moc palnika. Ugotowaną szyneczkę możemy studzić w wodzie lub wyjąć od razu i wystudzić na talerzu. * Czas gotowania szynki zależy od jej wagi. Jeżeli szynka będzie ważyła 1 kg to wystarczy ją gotować 50 minut, a jeśli 2 kg to trzeba wydłużyć czas podany w przepisie o 10- 15 minut. Smacznego.