Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy za oknem złota polska jesień, a w sadzie mnóstwo dojrzałych jabłek obowiązkowo na stole musi pojawić się tradycyjna szarlotka z polskiej szarej renety. Mnie i mężowi najlepiej ona smakuje jedzona na tarasie przy ostatnich ciepłych promieniach jesiennego słońca.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Na stolnicy mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję zimne masło i za pomocą siekaczki łączę z sypkimi składnikami. Następnie dodaję żółtka, całe jajko i sok cytrynowy. Szybko zagniatam ciasto.
Ciasto dzielę na dwie nierówne części.
Większą część ciasta rozwałkowuję i za pomocą wałka przenoszę na dno przygotowanej formy. Ciasto posypuję cienką warstwą kaszki orkiszowej(kaszka orkiszowa wchłonie nadmierną wilgoć z jabłek). Obrane jabłka szatkuję w plastry, posypuję skrobią, cukrem i cynamonem. Dokładnie mieszam ( tak by skrobia okleiła każdy kawałek jabłka). Jabłka równomiernie rozprowadzam na przygotowanym cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i układam na warstwie z jabłek. Ciasto gęsto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 50 minut.
Gorącą szarlotkę posypuję cukrem pudrem trzcinowym.
Smacznego.