Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spodziewacie się wizyty gości i zastanawiacie się, jakie przekąski przygotować przed ich przyjściem? Nasza propozycja to prosta i szybka sałatka z makaronem, pomidorkami, oliwami i serem feta. Jej zrobienie zajmie Wam dokładnie tyle czasu, ile gotuje się makaron. Zobaczcie, jakie to proste!
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 134
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 134
Składniki
Makaron gotujemy do miękkości we wrzącej osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sicie.
Pomidorki koktajlowe płuczemy i kroimy na pół.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ser feta kroimy w drobną kostkę.
Awokado myjemy, nacinamy wzdłuż aż do pestki i przekręcamy. Wyjmujemy ze środka pestkę. Połówki awokado od środka nacinamy nożem w cienkie paseczki lub kratkę w taki sposób, aby nie przeciąć skórki. Miąższ wyciągamy przy użyciu łyżeczki.
Rukolę płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody.
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce.
Zabieramy się za sos. W małej miseczce łączymy ze sobą oliwę z octem winnym. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i dodajemy do sosu. Wsypujemy łyżeczkę suszonego rozmarynu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Sos przelewamy do sałatki. Całość mieszamy. Gotowe!