Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny przepis dla zabieganych - zapiekanka makaronowa z szynką i serem. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek wędlin, które zalegają nam w lodówce. Niewiele pracy, a efekt zachwyca.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1151
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 659
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 230
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1151
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 659
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 230
Składniki
Surowy makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu.
W misce łączymy słodką śmietankę z wodą, mąką, cukrem, przyprawami i ziołami. Składniki mieszamy. Sos przelewamy do rondelka. Podgrzewamy do zagotowania.
Gorący sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Składniki mieszamy tak, aby sos pokrył całościowo makaron oraz szynkę.
Ser ścieramy na tarce, oprószamy nim zapiekankę.
Naczynie żaroodporne przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem). Zapiekankę makaronową pieczemy przez około 30-35 minut, do miękkości.