Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z brzoskwiniami idealne na lato.
Forma 28 x 26 cm
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 816
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 150
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 816
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 150
Składniki
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając, a potem żółtka. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać łopatką (nie używać miksera). Dodać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę octu, ponownie delikatnie wymieszać. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C. Z zimnego biszkoptu zdjąć skórkę. Przeciąć biszkopt na dwa blaty.
Masa: do 1,5 szklanki wody dodać 2 łyżki cukru, zagotować. Dwa kisiele rozpuścić w pół szklanki wody. Wlać do gorącej wody z cukrem, ugotować kisiel. 2 galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Po wymieszaniu wlać do ugotowanego kisielu. Wymieszać. Pół kostki masła rozpuścić. Gorące, roztopione masło wlać do masy kisielowo-galaretkowej. Wymieszać. Nie należy obawiać się grudek, które powstaną (ew. można masę zblendować). Odstawić do przestudzenia. Na jednej części biszkoptu ułożyć brzoskwinie. Zalać je tężejącą masą i przykryć drugą częścią biszkoptu. Ciasto posypać cukrem pudrem.