Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z pora z serkiem topionym świetnie smakuje na ciepło, ale może być podawana również jako chłodnik. Przygotujesz ją na bazie bulionu warzywnego i aromatycznych ziół. Nietypowy dodatek serka topionego zagwarantuje jej kremową konsystencję i bogatszy smak.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Zacznij od przygotowania warzyw. Z porów odkrój białą i zieloną część. Pokrój w kostkę. Pietruszki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub posiekaj drobno. Z selerem zrób tak samo. Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki.
W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Po 10 minutach dodaj pora, pietruszkę i seler. Gotuj przez około 15 minut aż warzywa zmiękną.
W tym czasie posiekaj drobno cebulę, obierz ząbki czosnku, rozgnieć i przeciśnij przez praskę. Zeszklij na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj do bulionu. Przypraw zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz posiekaną natką pietruszki. Dodaj do bulionu groszek odciśnięty z zalewy.
Całość zblenduj na gładką masę. W trakcie dodaj śmietanę oraz serek topiony. Mieszaj tak długo aż wszystkie składniki się połączą, a krem będzie miał jednolitą konsystencję. Podgrzej jeszcze przez 5-10 minut. Zupa krem z pora z serkiem topionym dobrze smakuje z grzankami.