Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka z szynkowara to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin. Mięso przygotowane w domu, z dodatkiem ulubionych przypraw, jest pysznym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj nasz przepis na karkówkę z szynkowara.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Umyte i osuszone mięso ponakłuwaj widelcem lub delikatnie ubij mięso tłuczkiem. Rozgnieć w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu i kolendry. Dodaj do nich pozostałe przyprawy (sól, majeranek, tymianek, paprykę słodką i ostrą) i dokładnie wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Mięso natrzyj dokładnie sypkimi przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem. Przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Gdy mięso się zapekluje, wyciągnij je z folii i umieść w szynkowarze. W garnku podgrzej wodę do temperatury 85 stopni Celsjusza. Musisz podgrzać tyle wody, by po włożeniu do garnka szynkowara, poziom wody znajdował się powyżej poziomu mięsa.
Szynkowar zamknij szczelnie pokrywą, umieść termometr i włóż do garnka z gorącą wodą. Całość podgrzewaj do czasu, aż temperatura mięsa wyniesie 70 stopni Celsjusza. Wówczas wyjmij szynkowar z wody i pozostaw go do ostygnięcia. Gdy szynkowar będzie już zimny, wstaw go do lodówki na co najmniej 6 godzin. W tym czasie mięso stężeje i bez problemu uda Ci się je wyjąć z szynkowaru.