Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z królika to jedno z najpyszniejszych i najzdrowszych gatunków mięs. Duszona łopatka z królika z cytryną i rozmarynem to połączenie, które gwarantuje delikatność i kruchość mięsa, a także niezwykłe bogactwo aromatu. Zobaczcie, jak przyrządzić królika w zaciszu własnej kuchni.
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 325
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3827
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 325
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3827
Składniki
Łopatkę z królika myjemy i osuszamy. Skórkę z cytryny sparzamy wrzątkiem a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny. Nacieramy mięso sokiem i startą cytrynową skórką, dodajemy sól oraz pieprz. Królika marynujemy przez około 5 godzin. Miskę umieszczamy w lodówce lub w innym chłodnym miejscu.
Po 5 godzinach wyciągamy mięso, obtaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię przekładamy masło i olej. Następnie, kiedy tłuszcz nabierze wysokiej temperatury, przekładamy mięso. Dodajemy rozmaryn, czosnek oraz plasterki cytryny. Królika smażymy równomiernie z każdej strony. W razie konieczności podlewamy go wodą. Po 5 minutach powinien być gotowy do jedzenia.