Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, przygotuj prostą zapiekankę makaronową. Jest przepyszna, a dodatkowo zrobisz ją w ekspresowym tempie.
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1057
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 53
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 120
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1057
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 53
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 120
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przełóż go do miski. Piersi z kurczaka dokładnie umyj, a następnie pokrój w drobną kostkę i dopraw przyprawą gyros. Odstaw na bok, by mięso nabrało aromatu.
Boczek pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy tłuszcz z boczku zacznie się topić, dodaj pierś z kurczaka i smaż wszystko razem na średnim ogniu. Do mięsa dodaj pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko i gotuj aż do odparowania wody z pomidorów.
Na maśle podsmaż drobno posiekane pieczarki. Poczekaj, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Dodaj je do mięsa i wymieszaj.
Majonez wymieszaj z jogurtem, czosnkiem i przyprawami. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj duże żaroodporne naczynie. Do miski z makaronem dodaj mięso, pieczarki i mieszankę jogurtu z majonezem. Całość wymieszaj i dodaj do naczynia żaroodpornego. Wszystko posyp startym, żółtym serem. Zapiecz w 160 stopniach przez 15-20 minut. Przed podaniem zapiekankę oprósz świeżo posiekaną pietruszką.