Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś ostatki więc usmażyłam pączki na bogato z przepisu pani Magdy Gessler. Pączki są mięciutkie i przepyszne. Wiem jajek jest całe mnóstwo ale raz do roku na takie pączki można sobie pozwolić. Z podanych składników wyszło mi 28 pączków...
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Do miski wsypujemy mąką wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Ostawiamy do czasu aż zaczną drożdże rosnąć ok 10-15 minut.
Do garnka wybijamy jajka dodajemy żółtka, cukier waniliowy i pozostały cukier. Stawiamy na małym ogniu i mieszając trzepaczką, lekko podgrzewamy. W drugim rondelku rozpuszczamy masło.
Do zaczynu dodajemy masę jajeczną, masło, mąkę oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy rękoma.
Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Z ciasta formujemy rulony z nich odrywamy kawałki ciasta i formujemy placki. Na środek nakładamy marmoladę i zlepiamy dokładnie brzegi. Odkładamy gotowe pączki na podsypany mąką blat tak, żeby sklejana część była od spodu. Pozostawiamy paczki do wyrośnięcia na 30 minut.
Rozgrzewamy smalec. Smażymy pączki z dwóch stron, aż będą rumiane. Posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem.