Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli pozostały ci głowy karpia, możesz z nich zrobić prostą zupę rybną. Wystarczy do tego włoszczyzna i ulubione zioła.
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3133
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 83
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 141
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3133
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 83
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 141
Składniki
Przygotuj głowy karpia, aby pozbyć się oczu. Następnie włóż je do dużego garnka i zalej wodą lub bulionem. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i zostaw tak na 20 minut.
W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewki, pietruszki i seler obierz. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Cebulę obierz i umyj, przekrój na pół. Tak samo przygotuj por. Dodaj do garnka.
Dopraw zupę zielem angielskim, liśćmi laurowymi. W taki sposób gotuj przez kolejne 20 minut. Głowy karpia po tym czasie możesz już usunąć. Jeśli nie chcesz, aby warzywa pływały w zupie, wyciągnij je i posiekaj drobno tylko te, które mają pozostać do zjedzenia.
Teraz dopraw całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Dodaj też odrobinę lubczyku i gałki muszkatołowej. Zagotuj. Odrobinę wywaru wlej do miski, zalej śmietanką słodką i wymieszaj. Połącz całość w garnku.