Bez tej zupy po prostu nie ma świąt. Zobacz jak przygotować barszcz wigilijny, aby był aromatyczny i miał piękny, rubinowy kolor.
Tradycyjny barszcz wigilijny według przepisu babci
Składniki
- 5 litrów wody
- 4 korzenie pietruszki
- 5 marchewek
- 1 seler
- 1 por
- 2 cebule
- 4 kg buraków
- Garść suszonych grzybów
- Szklanka wody do namoczenia grzybów
- 2 litry przygotowanego wcześniej zakwasu buraczanego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- Sok z połowy cytryny
- 3 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki majeranku
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz
Składniki
- 5 litrów wody
- 4 korzenie pietruszki
- 5 marchewek
- 1 seler
- 1 por
- 2 cebule
- 4 kg buraków
- Garść suszonych grzybów
- Szklanka wody do namoczenia grzybów
- 2 litry przygotowanego wcześniej zakwasu buraczanego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- Sok z połowy cytryny
- 3 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki majeranku
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz
Etapy przygotowania
Grzyby zalej szklanką ciepłej wody i trzymaj na niewielkim ogniu ok. 40 minut. Gdy grzyby wystygną posiekaj je, nie wylewaj wody po grzybach!
Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na maśle.
Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż je do garnka, dodaj cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 30 minut.
Przelej barszcz przez sitko, aby nie miał w sobie warzyw. Dodaj do barszczu posiekane grzyby, wodę spod grzybów, zakwas, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i majeranek.
Zagotuj całość. Usuń czosnek, dopraw i podawaj z ulubionymi uszkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 76
Sałatka na różne okazje.
- Wielkanoc
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Pieczarki
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 105
Te pyszne i proste mini pavlovy znikają w kilka minut i świetnie się prezentu...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Włoska
- Francuska
- Owoce
- Ciasta
- Kremy
Odsłon: 102
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 76
Sałatka na różne okazje.
- Wielkanoc
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Pieczarki
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 105
Te pyszne i proste mini pavlovy znikają w kilka minut i świetnie się prezentu...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Włoska
- Francuska
- Owoce
- Ciasta
- Kremy
Odsłon: 102
Składniki
- 5 litrów wody
- 4 korzenie pietruszki
- 5 marchewek
- 1 seler
- 1 por
- 2 cebule
- 4 kg buraków
- Garść suszonych grzybów
- Szklanka wody do namoczenia grzybów
- 2 litry przygotowanego wcześniej zakwasu buraczanego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- Sok z połowy cytryny
- 3 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki majeranku
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz
Grzyby zalej szklanką ciepłej wody i trzymaj na niewielkim ogniu ok. 40 minut. Gdy grzyby wystygną posiekaj je, nie wylewaj wody po grzybach!
Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na maśle.
Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż je do garnka, dodaj cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 30 minut.
Przelej barszcz przez sitko, aby nie miał w sobie warzyw. Dodaj do barszczu posiekane grzyby, wodę spod grzybów, zakwas, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i majeranek.
Zagotuj całość. Usuń czosnek, dopraw i podawaj z ulubionymi uszkami.