Do góry

Dania główne Przepis na:

a la risotto

a la risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 120

Dodano:

Odsłon: 1021

Chyba nie tylko ja mam odwieczny problem co zrobić z kurczakiem z "niedzielnego rosołu" :)

Przygotowanie

  1. Trzeba najpierw przygotować wszystkie składniki

  2. Na dużej patelni bądź w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Wsypujemy cebulę, zioła, ostrą papryczkę chili i czosnek. Chwile smażymy tylko do momentu aż cebula się zeszkli. Uważamy żeby czosnek się nie przypalił.

  3. Wsypujemy ryż i smażymy go do momentu aż ziarna się zeszklą i będą się robiły przezroczyste.

  4. Zaczynamy podlewać ryż bulionem. Wlewamy po kilka łyżek i gdy ryż wciągnie bulin dolewamy kolejną porcje bulionu.

  5. Zaczynamy wrzucać powoli pozostałe składniki: paprykę, pieczarki, mięso. Jeżeli trzeba podlewamy nadal bulionem. Na koniec wrzucamy kukurydzę.
    Dokładamy jeszcze kawałek masła ( ok 2 łyżki)

  6. Podajemy posypane startym parmezanem.

  7. Uwaga! z podanych proporcji wychodzi olbrzymia porcja risotto :)
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń