Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser dla amatorów adwokata, smak i aromat alkoholu bardzo dobrze wyczuwalny.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Do ½ szklanki gorącej wody wsyp 5 łyżeczek żelatyny, dobrze rozmieszaj, wystudź.
Masło/margarynę oraz cukier puder utrzyj mikserem na gładką masę. Następnie bardzo powoli, aby masa się nie zważyła, cały czas mieszając mikserem, wlej 350 ml adwokata oraz żelatynę (masa prawdopodobnie i tak się zważy, ale mikser ładnie wszystko rozmiesza).
Szybko ubij śmietanę, połącz ją z masą adwokatową. Całość krótko zmiksuj na najniższych obrotach (do połączenia się masy i śmietany).
Masę przełóż do tortownicy (moja tortownica jest niezbyt szczelna, dlatego wykładam ją folią spożywczą; ponadto nie chcę, aby deser przeszedł "metalowym" smakiem tortownicy) i wstaw do lodówki na ok. 30 min.
W 2 łyżkach gorącej wody rozpuść 2 łyżeczki żelatyny, przestudź i wymieszaj z resztą adwokata. Wylej na wierzch zastygniętego deseru (polewa, jak widać na zdjęciu, jest dość lejąca; jeśli chcemy, żeby była bardziej stała, trzeba zwiększyć ilość żelatyny), udekoruj pokrojoną/startą czekoladą (dekoracja dowolna) i ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
Deser ten można zrobić na biszkoptowym spodzie lub wykorzystać gotowe, okrągłe biszkopciki.