Do góry

Przekąski Przepis na:

Aksamitna pasta z avocado, idealna nie tylko na sylwestrowe party

Aksamitna pasta z avocado, idealna nie tylko na sylwestrowe party

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2440

Dodano:

Odsłon: 2190

Kto powiedział, że efektowne, zdrowe i pyszne przekąski muszą być czasochłonne? Pojutrze Sylwester, więc - jeśli nie macie pomysłu, jak zaskoczyć "domówkowych" gości - śmiało możecie przetestować moją propozycję. Ta, którą widzicie na zdjęciu, powstała zaledwie w pięć minut, no może w osiem, wliczając wyciskanie różyczek. Do jej przygotowania użyłam kilku świeżych składników: dojrzałych avocado, dwóch rodzajów ostrej papryki, listków mięty. Do tego dorzuciłam osączone suszone pomidory, sok z cytryny, przyprawy i łuskany sezam. Udekorowaną listkami mięty pastę podałam na cieniutkich krakersach z cząstkami cytryny, by można było, pogryzając je, wzbogacić smak przekąski. Tyle, ile trwało przygotowanie, tyle zajęła konsumpcja; nie ostał się nawet okruszek.

Składniki

  • 2 dojrzałe avocado
  • 2 suszone pomidory osączone z oliwy
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 długiej żółtej ostrej papryczki
  • 1 cytryna
  • 1 mała paczka krakersów
  • różowa sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka łuskanych ziaren sezamu
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cytrynę wyszorować szczoteczką i sparzyć skórkę, przekroić na ćwiartki wzdłuż. Z dwóch wycisnąć sok, dwie pozostałe pokroić w poprzek na ćwierć plasterki.
    Avocado przekroić na połówki, wyciągnąć pestkę i łyżeczką wydobyć miąższ ze skórki, widelcem rozgnieść na talerzu na gładką masę. Papryczki opłukać, usunąć nasiona, pokroić drobno, pomidory posiekać. Dodać do roztartego avocado.

  2. Dolać wyciśnięty wcześniej sok z połowy cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.
    Za pomocą noża lub szprycy ozdobić pastą krakersy, posypać ziarnami sezamu, obłożyć listkami mięty, wyłożyć na tacę lub talerz. Obok ułożyć cząstki cytryny.

  3. Recycling: jeśli pestki z avocado nie są uszkodzone, możecie wyhodować z nich rośliny, które - przy zachowaniu odpowiednich warunków - mają szansę po kilku latach zaowocować. Metody są dwie: albo wsadzić pestkę do ziemi, dbając, by w połowie wystawała ponad powierzchnię, albo - jak ja - delikatnie wbić trzy wykałaczki, na których oprze się pestka i zanurzyć ją w wodzie (węższa część ma być u góry). Ważne, by nie dopuścić do wyparowania wody, pestka musi być stale zanurzona do około 1/3 wysokości. Szklankę lub słoiczek postawić na oknie, najlepiej nie w bezpośrednim słońcu. Po około miesiącu roślina wykiełkuje i pojawią się korzenie. Wtedy należy ją przesadzić do niewiele większej od naczynia, w którym kiełkowała doniczki z przepuszczalną ziemią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 grudnia 2018 Aaaaaaaaaaaaaaa, co to ja chciałem napisać ;) Rewelacyjna pasta, kolorowa, smaczna i z moimi ulubionymi składnikami: awokado, chili, suszone pomidory, po prostu pycha :)
Z krakersami to pamiętam przekąski robione dawno, dawno temu, w odległej galaktyce, a to dla mnie jest nowa, przepyszna wersja tamtej klasyki :D
Daję 6+ i zabieram do pamięci, bo nie ukrywam, że zrobię ją niebawem :)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń