Do góry

Zupy Przepis na:

Aksamitny chłodnik

Aksamitny chłodnik

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 5068

Dodano: 21.05.2012

Odsłon: 39378

W sam raz na upalne dni! Danie o pięknym i pobudzającym kolorze - dla miłośników warzywnych przysmaków.

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Botwinkę myjemy i kroimy w drobne kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min. Odstawiamy aż ostygnie.

  2. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do chłodnego wywaru. Dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny, oraz łyżkę pokrojonego szczypiorku i koperku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny - do schłodzenia.

  4. Podajemy z gotowanym jajkiem.

  5. Botwinkę myjemy i kroimy w drobne kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min. Odstawiamy aż ostygnie.

  6. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do chłodnego wywaru. Dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny, oraz łyżkę pokrojonego szczypiorku i koperku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  7. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny - do schłodzenia.

  8. Podajemy z gotowanym jajkiem.

  9. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń