Do góry

Desery Przepis na:

alleluja cookies - kruche ciastka do mazurka

alleluja cookies - kruche ciastka do mazurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2080

Dodano:

Odsłon: 434

szybkie kruche ciasteczka z migdałami na zdrową przekąskę, a ja używam ich także jako coś w rodzaju wierzchniej warstwy do mazurków przepis na ok. 15 ciastek przekroju dużej szklanki

Składniki

  • mąka orkiszowa - 1 szklanka
  • Jajo kurze - 1 szt
  • masło - 1/2 szt (ok 100g)
  • cukier trzcinowy - 2 łyżki
  • zmielone migdały (opcjonalnie) - 1 czubata łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszam z cukrem.
    Wbijam jajko i dodaję miękkie masło.
    Jeśli mam, dorzucam łyżkę mielonych migdałów.

  2. Szybko zagniatam ciasto, najpierw łyżką potem dłonią.
    Szybko bo jest bardzo klejące - masło roztapia się od ciepłych dłoni.

    Zagniecione ciasto zawijam w folię spożywczą i pakuję na 5-8 minut do zamrażarki, żeby stwardniało i nie kleiło się przy rozwałkowywaniu.

  3. Przygotowuję pieczątkę - układam napis z literek.

  4. Stolnicę wysypuję mąką, rozwałkowuję ciasto na grubość ok 0,5 cm, wycinam ciasteczka foremką i stempluję :)

    Piekę w 160 stopniach 15-18 minut, na ostatnie 3 minutki podnoszę blachę z ciastkami na półkę wyżej i włączam górnego grilla, żeby się przyrumieniły.

    Mmmniaaamm :)

  5. Te spieczone szamiemy od razu, a te ładne używam jako wierzchniej dekoracyjnej warstwy do mazurków :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń