Do góry

Desery Przepis na:

Anielski puszek - deser blyskawiczny

Anielski puszek - deser blyskawiczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3089

Dodano:

Odsłon: 1694

Niezwykle lekki, słodki krem przełamany goryczka czekolady deserowej i z kwaskowata nutą malin, do tego orzeźwiająca galaretka o smaku liczi!

Składniki

  • 200 g śmietanki
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyzeczka żelatyny (opcjonalnie)
  • 50 ml wody
  • DODATKOWO
  • 1 opakowanie nieprzezroczystej galaretki Wodzisław (u mnie liczi, można użyć niebieskiej, biała nie da nam ładnego efektu)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • owce, u mnie maliny
  • 20 g gorzkiej czekolady deserowej
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śmietankę (dobrze schłodzoną!) ubijamy dodając do niej 2 łyżki cukru. Białka również, z dodatkiem szczypty soli. Gdy będą już sztywne, dodajemy resztę cukru i miksujemy aż ten dokładnie się rozpuści. Masy łączymy. Jeżeli deser ma czekać dłuższy czas w lodówce na gości, możemy utrwalić go żelatyną w tym celu żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy lecz nie gotujemy. Wlewamy do miski z naszym puchem i dokładnie, lecz delikatnie mieszamy.

  2. Galaretkę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do jej dokładnego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia i stężenia, jeżeli zrobimy to w prostokątnym naczyniu możemy wyciąć ładną równą kosteczkę, gdy galaretka będzie już twarda. Galaretkę (stężałą) dzielimy na kawałki (nawet nabierając drobne porcje łyżeczką) i wrzucamy do garnka z puchem - mieszamy. Masę nakładamy do pucharków i przyozdabiamy owocami oraz startą czekoladą. Podajemy schłodzone.

    Po więcej inspiracji do przygotowania deserów zapraszam na: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń