Do góry

Desery Przepis na:

Anielskie ciasto szyfonowe

Anielskie ciasto szyfonowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2046 Ocena: 45918

Dodano:

Odsłon: 35562

Inspiracją wypieku tego ciasta było wyzwanie rzucone na FB :D Ciasto zrobione praktycznie z samych białek ,jest delikatne ,pulchne ,o niewielkiej zawartości cukru. Trochę poczytałem i największą rolę w przygotowaniu tego ciasta stanowi studzenie ,oraz temperatura białek. Najlepiej jajka trzymać w temperaturze pokojowej 24 godziny przed pieczeniem. Źródło:angel chiffon cake

Składniki

  • 8 białek ze średniej wielkości jajek
  • 40 ml oleju
  • 80 ml mleka
  • 70 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • laska wanilii
  • 70 g cukru pudru
> 6 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy mleko z olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,solą ,wanilią,składniki dokładnie miksujemy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę ,pod koniec dodając cukier puder. Pianę delikatnie łączymy z ciastem ,dokładnie mieszając składniki. Ciasto przelewamy do tortownicy 18 cm (lub 17cm –nie smarujemy tłuszczem) ,pieczemy 40 minut w temperaturze 170°C. Następnie piekarnik wyłączamy ,lekko uchylamy drzwiczki i przez 10 minut studzimy. Wyjmujemy ciasto ,przykrywamy papierem do pieczenia ,tortownicę obracamy do góry dnem. Studzimy tak by był lekki dopływ powietrza ,do czasu kiedy ciasto zupełnie wystygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 23 lipca 2015 Ciasto w piekarniku.Niejedno ciasto już piekłam i przyznam,że do tego przepisu jestem sceptycznie nastawiona:-/Masa z mąką,olejem,mlekiem....itd. dziwnie mi się wymieszała,zrobiły się małe grudki,których nie dało się za cholerę rozbić,a co za tym idzie ciężko się ta masa połączyła z pianą z białek.No nic,czekam co z tego będzie:-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 19 października 2014 a można do tego ciasta dodawać owoce sezonowy ? I czy nie zrobi się zakalec??? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mama_smerfka 15 października 2014 A czy można wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 15 października 2014 mam takie pytanie,czy można zamiast w tortownicy piec w podłużnej foremce??? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 14 października 2014 Arek , dzięki za przepis, może dzisiaj wezmę się za to ciasto :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luna76 14 października 2014 No i doczekałam się przepisu:) Zapisuję do książki, bo świetnie wygląda :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 14 października 2014 A może ktoś na Smakerze również podejmie takie wyzwanie i pochwali się swoim wypiekiem? Ja daję Ci za nie dużego punkcika:) Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 14 października 2014 Naprawdę anielskie - delikatne, puszyste - po prostu wspaniałe! :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń