Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczna ciabatta

Aromatyczna ciabatta

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Aromatyczna ciabatta"

Składniki

  • Na zaczyn: 7 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750). Na 7 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • np. słonecznikowego
  • 33 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1 i 1 łyżeczki soli
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj zaczyn. Drożdże wkrusz do miski, dodaj 3 łyżki wody, dokładnie wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże oraz pozostałą wodę, dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godz.

  2. Pomidory osącz z oleju, pokrój w kostkę. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Do miski wkrusz drożdże, wlej mleko, wymieszaj. Dodaj zaczyn, wodę oraz olej, dokładnie zmiksuj. Wciąż miksując stopniowo wsypuj suche . Na koniec dodaj suszone pomidory oraz tymianek, zmiksuj (ciasto będzie miało luźną konsystencję). Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. 

  3. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką. Ciasto podziel na dwie części, z każdej uformuj płaski bochenek o grubości ok. 3 cm. Wierzch oprósz mąką, przy- kryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min, by ciasto podwoiło swą objętość.

  4. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C, wstaw blachę, piecz 25-30 min.

  5. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 110 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń