Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczne warzywa pieczone z czosnkiem i rozmarynem

Aromatyczne warzywa pieczone z czosnkiem i rozmarynem

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 18

Dodano:

Odsłon: 5591

Danie sprawdza się jako pyszny dodatek do ryb, wszelkiego rodzaju mięs. Możecie również wybrać warzywa pieczone jako danie główne, lekkie i pożywne. Zdrowo i smacznie. Osobiście proponuję podać z pstrągiem tęczowym oraz sałatką z czosnkiem niedźwiedzim. Przepisy już wkrótce.

Składniki

  • 4 marchewki średniej wielkości
  • pół selera średniej wielkości
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 cebule
  • pół pora
  • 4 nieobrane ząbki czosnku
  • czerowna papryka
  • kilka ziemniaków
  • 3 - 3 liście czosnku niedźwiedziego - opcjonalnie
  • świeży rozmaryn - 1 gałązka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne oraz kawałek folii aluminiowej.

  2. Marchewkę i selera należy obrać ze skórki a następnie pokroić na średniej wielkości kawałki ( około 3 cm ). Ułożyć na blasze do pieczenia lub w naczyniu. Następnie dodać kilka różyczek brokuła , paprykę - przekrojoną na pół lub 4 części, obraną i pokrojona w grube piórka cebulę, pora pokrojonego w duże kółka, nieobrane ząbki czosnku, obrane ziemniaki średniej wielkości , ( jeżeli są duże przekroić na pół lub 4 części). Na warzywa ułożyć gałązkę świeżego rozmarynu, czosnek niedźwiedzi ( niekoniecznie ), posypać solą, pieprzem i polać łyżką oliwy z oliwek.

    Warzywa przykryć szczelnie folią aluminiową.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 180 stopni z funkcją góra - dół.

    Danie jest gotowe!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń