Do góry

Desery Przepis na:

Baba zaparzana z bakaliami

Baba zaparzana z bakaliami

Autor: Naj

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14714

Dodano: 10.02.2010

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Baba zaparzana z bakaliami"

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 6 dag świeżych drożdży
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 10 dag masła
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka rumu albo likieru migdałowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • masło i tarta bułka do foremek
  • lukier i kandyzowane owoce
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzyj dokładnie z 1 łyżką cukru. Mleko zagotuj. Do miski wsyp 2/3 mąki, wlej wrzące mleko, dobrze wymieszaj (tak, aby nie było grudek). Odstaw na kilka minut do przestygnięcia. Do tego dodaj drożdże, znowu wymieszaj. Zaczyn odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.

  2. Masło stop, przestudź. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą, jasnokremową masę, połącz z drożdżowym zaczynem. Dodaj resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, rodzynki oraz alkohol. Wszystkie wyrabiaj tak długo, aż w cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki. Wtedy powoli wlewaj stopione masło, stale zagniatając. Kiedy masło dokładnie połączy się z ciastem i zacznie ono odstawać od ścianek miseczki, przykryj ją czystą ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

  3. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie. Dwie foremki do babek posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Napełnij je przygotowanym ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Piecz około 50 minut. Po wystudzeniu wyjmij babki z foremek, oblej lukrem. Zanim wystygnie, ozdób wierzch ciast dekoracjami z kandyzowanych owoców.

  4. 16 porcji ok. 2 godz. 50 min

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń