Do góry

Śniadania Przepis na:

Babeczki drożdżowe z wkładką

Babeczki drożdżowe z wkładką

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 420

Dodano:

Odsłon: 401

Tak to jest jak człowiek coś wymyśli i zrobi coś innego. Miały być cebularze a wyszły drożdżowe babeczki z nadzieniem. Ale i tak było pysznie.

Składniki

  • Ciasto :
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1,5 szk ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie :
  • 300 g mielonki tyrolskiej
  • 1 cebula
  • 100 serka topionego ( powinien być jak najtwardszy )
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucić drożdże i wymieszać je z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę i wyrobić miękkie ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do przykrycia użyć ściereczki ). Gdy ciasto rośnie składniki nadzienia pokroić w kostkę i dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie.

  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 10 cm i układać we wgłębienia blachy do muffinek wysmarowanej olejem tak aby trochę ciasta wystawało po za wgłębienie.. W środek nakładać porcje nadzienia, brzegi posmarować mlekiem i część babeczek posypać makiem. Tak przygotowane babeczki zostawić do podrośnięcia.

  3. Gdy podrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut. Upieczone babeczki wyjąć i lekko przestudzić. Podawać na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno. ( Z tych składników wyszło mi 18 babeczek )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń