Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki na ciasteczkowym spodzie

Babeczki na ciasteczkowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 4167

Dodano:

Odsłon: 2394

Tradycyjne muffiny na nietradycyjnym cytrynowym spodzie

Składniki

  • Cukier 120 gram
  • Margaryna 125 gram
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka pszenna 200 gram
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kakao 30 gram
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Amaretto 1 łyżka
  • Mleko 160 ml
  • Ciastka markizy cytrynowe 12 szt.
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do drugiej miski wrzucamy margarynę oraz wsypujemy cukier i cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Miksujemy to, aby powstała jednolita masa. Do powstałej masy wsypujemy stopniowo suche składniki (ciągle miksując), które wcześniej wymieszaliśmy ze sobą w misce oraz wlewamy mleko i amaretto. Całość miksujemy do momentu wymieszania się wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy.

  2. Na spód każdej foremki do muffinek wkładamy po jednym ciastku cytrynowym (można użyć innego smaku). Na ciastka wlewamy masę do ¾ wysokości foremki. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.

    Z podanej porcji wychodzi ok. 12 babeczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń