Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki z jagodami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
Składniki
Jagody opłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą, osącz. Owoce rozsyp na papierowym ręczniku. Pozostaw tak, aż całkowicie wyschną. 2Żelatynę wymieszaj z ok. 1/3 szklanki zimnej wody.
Odstaw, aby spęczniała. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Wymieszaj go z serkiem mascarpone oraz twarogiem.
Do masy serowej dodaj cukier puder oraz kwaśną śmietanę. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając ją na małym płomieniu. Stale ją mieszaj, aby się nie przypaliła. Kiedy żelatyna ostygnie, połącz ją z 4 łyżkami masy serowej. Następnie dodaj do pozostałej masy i odstaw w chłodne miejsce na kilka minut.
W tym czasie śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj ją do masy serowej. Kiedy całość zacznie tężeć, wsyp 2/3 jagód. Dobrze wymieszaj. Masę rozlej do 10 foremek na babeczki. Wstaw je do lodówki na około 4 godziny.
Przed podaniem foremki zanurz na kilka sekund w bardzo gorącej wodzie. Dzięki temu zabiegowi znacznie łatwiej wyjmiesz zimny deser z foremek.
Babeczki przełóż na efektowne talerzyki. Udekoruj je pozostałymi jagodami oraz listkami mięty.
Jeśli chcesz, aby deser wyglądał odświętnie, owoce posmaruj lekko ubitym białkiem, a następnie obtocz je w drobnym cukrze.
W ten sposób na jagodach powstanie bardzo dekoracyjna warstewka przypominająca szron.Źródło: Tina