Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z karmelem i orzechami

Babeczki z karmelem i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Babeczki z karmelem i orzechami"

Składniki

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 250 g zimnego masła. Krem: masa czekoladowa:
  • 1/4 szkl. wody
  • 50 g masła
  • 25 g kakao
  • 100 g mleka w proszku; sos karmelowy:
  • szkl. cukru
  • 1/4 szkl. wody
  • 50 g masła
  • 120 ml kremówki
  • szczypta soli. Do ozdoby: orzechy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę, cukier i masło posiekaj nożem. Dodaj żółtka i zagnieć. Włóż do lodówki na 45 min, po czym wylep foremki na babeczki. Piecz ok. 15 min w 180oC.

  2. Masa czekoladowa do kremu: wodę i masło gotuj 5 min. Ostudź, dodaj mleko i kakao. Wymieszaj. Wstaw do lodówki.

  3. Sos karmelowy do kremu: w małym garnuszku połącz cukier i wodę. Wymieszaj. Włóż termometr kuchenny i gotuj (nie mieszając) do 170oC, aż się zezłoci. Zdejmij, dodaj masło, kremówkę (uwaga, może pryskać!), sól, wymieszaj, ostudź. Sos połącz z masą czekoladową. Otrzymany krem nałóż do babeczek (np. przez rękaw cukierniczy). Ozdób orzechami, ew. polewą czekoladową.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń