Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z truskawkami i polewą czekoladową

Babeczki z truskawkami i polewą czekoladową

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 402

Dodano:

Odsłon: 79

Mimo, że są pracochłonne, to ostateczny efekt wszystko wynagradza. Jeżeli macie więcej wolnego czasu, to polecam je zrobić ;-)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 opakowanie budyniu wanilinowego z cukrem
  • truskawki do dekoracji
  • polewa czekoladowa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, sól i zagnieść, schłodzić przez 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Kubkiem lub foremką do ciastek wykrawać kółka trochę większe niż średnica naszych foremek do babeczek. Wykrojonym ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio masłem (najlepiej masło roztopić i dokładnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Przed samym pieczeniem ponownie schłodzić w lodówce przez 60 minut.

    Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni lub do zarumienienia.

  2. Przygotować budynie z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Jeszcze ciepłym budyniem wypełnić babeczki. Udekorować owocami i polać polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń