Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 1456

Dodano:

Odsłon: 13736

Delikatna,cytrynowa, zadowoli nawet wybredne podniebienie :)

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 cukier waniliowy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubijamy z cukrami na gęstą i puszystą masę(na parze).Obie mąki przesiewamy przez sito i mieszamy razem z proszkiem.Dodajemy do ubitych jaj,cały czas delikatnie ubijając.Gdy składniki się połączą,wlewamy roztopione,gorące masło,nie przerywając ubijania.Na końcu dodajemy sok i startą skórkę z cytryny.Pieczemy w temp.190 stopni,czas pieczenia 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń