Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa z wiśniami

Babka cytrynowa z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 228

Dodano:

Odsłon: 3727

Bardzo puchata, lekko wilgotna i aksamitna w smaku babka cytrynowa.

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka, olej, sok z cytryny, cukier wanilinowy i cukier ubić mikserem do białości. Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdyby ciasto było za rzadkie lub za gęste można dodać trochę mąki lub wody.

  2. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem. Na wierzch poukładać dość luźno wiśnie. Ja do ciasta wykorzystałam drylowane wiśnie pozostałe po zlaniu nalewki. Wisienki pod wpływem ciężaru same opadną do połowy ciasta.

  3. Piec w piekarniku w 170 stopniach przez ok 40 min (na jasno złoty kolor).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń