Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem jabłka
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 661
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 233
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 661
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 233
Składniki
Przygotowujemy formę na babkę . Nagrzewamy piekarnik do 180˚C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszysty krem a następnie dodajemy stopniowo jajka. W drugie misce przesiać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia. Do ubitej masy dodać czekoladę i mleko (opcjonalnie rum) i wszystko delikatnie wymieszać. Następnie dodać mieszankę mąki i wszystko zmiksować do połączenia się składników. Obrać dwa jabłka i pokroić w grubsze cząstki(paski). Najpierw wyłożyć połowę ciasta do formy i rozłożyć jabłka. Wszystko przykryć drugą częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut ( do tzw. Suchego patyczka) Babkę ostudzić, wyłożyć na paterę i posypać cukrem pudrem. Można podawać z dodatkami np. bitą śmietaną.