Do góry

Desery Przepis na:

Babka czekoladowo-kokosowa

Babka czekoladowo-kokosowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 449 Ocena: 8160

Dodano:

Odsłon: 1284

Zapraszam na babkę o dwóch wyraźnych i uzupełniających się smakach: czekoladowym i kokosowym:).

Składniki

  • 250g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka L
  • 150ml mleka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.

  2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach około 1/3 i 2/3. Do większej porcji dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej, mniejszej dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia składników. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę kakaową a na nią masę kokosową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń