Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa z jabłkami

Babka drożdżowa z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 985

Dodano:

Odsłon: 2897

Jabłka, jabłka, jabłka...Z ryżem, w naleśnikach, w kompocie - ale najpyszniejsze są oczywiście w cieście.

Składniki

  • 50 gram świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2-3 jabłka
  • cynamon
  • cukier puder
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki są podane na keksówkę.
    Jabłka obrać ze skórki, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny, odstawić. W dużym garnku po kolei umieścić: drożdże, cukier, ciepłe mleko, rozbełtane jajka, olej i mąkę. Odstawić na około 1,5 godzinki w ciepłe miejsce, drożdżówka pracuje.

  2. Po tym czasie wszystko wymieszać szpatułką do połączenia składników, przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka, posypać cynamonem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około pół godzinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut, powinno się przyrumienić. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. Pyszna, mięciutka, pachnąca jabłkami babka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń