Do góry

Desery Przepis na:

Babka kakaowo-cytrynowa

Babka kakaowo-cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 5056

Dodano:

Odsłon: 5341

Bardzo łatwa w przygotowaniu, wilgotna, pyszna babka

Składniki

  • 1.5 szkl. mąki
  • 1 kostka Kasi
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Po czy podzielić na dwie części. Do jednej dodać startą skórkę z cytryny a do drugiej kakao.


  2. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrami oraz sokiem z cytryny.
    Białka ubić osobno i dodać do utartej masy. Delikatnie wszystko razem wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.

  3. Gotową masę podzielić na 2 części.
    Do jednej dodać mąkę z kakao a do drugiej mąkę ze skórką cytrynową.

    Wlać ciasto do blaszki najpierw ciemne ciasto następnie jasne.

    Piec w temp. 170-180" od 40-50min. w zależności od piekarnika

    Uwaga: jeśli ciasto kakaowe będzie za gęste to należy dodać 1-2 łyżki mleka.


    Na koniec polać polewą kakaową jednak u mnie ciasto nie doczekało do tego etapu ;)

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń