Do góry

Desery Przepis na:

Babka marcepanowa z mąką razową

Babka marcepanowa z mąką razową

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Babka marcepanowa z mąką razową"

Składniki

  • 6 jajek
  • 20 dag marcepana
  • 20 dag miękkiego masła
  • 15 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 15 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2–3 łyżki kakao
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • po 1 op. jasnej i ciemnej polewy czekoladowej
  • tłuszcz i mąka do foremki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Marcepan zetrzyj. Masło utrzyj z 10 dag cukru. Kolejno domieszaj żółtka. Marcepan utrzyj z cukrem waniliowym. Porcjami domieszaj do masy maślanej.

  2. Białka ubij na sztywno, dosypując 5 dag cukru. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką razową, proszkiem do pieczenia oraz mielonymi migdałami. Porcjami wsyp do ucieranego ciasta. Delikatnie domieszaj pianę z białek. Ciasto rozdziel.

  3. Czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej. Odłóż 2/3 przygotowanego ciasta, resztę wymieszaj z czekoladą, kakao oraz rumem i likierem migdałowym.

  4. Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Nałóż do niej jasne i ciemne ciasto. Obie warstwy lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek.

  5. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez 45-50 minut. Studź ok. 2 godzin. Oblej ciemną i jasną polewą czekoladową. Udekoruj płatkami migdałowymi.

  6. ok. 1 godziny i 30 minut . Studzenie ciasta ok. 2 godziny. 1 porcja ok. 440 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń