Do góry

Desery Przepis na:

Babka "Kawoszek" z szampanem

Babka Kawoszek z szampanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 180 Ocena: 877

Dodano:

Odsłon: 2530

Wypiek iście ekspresowy i pełen nieoczywistych smaków. Ten pyszny wypiek przygotujecie w ekspresowym tempie, które zajmie wam mniej niż 30 minut Przy dobrej organizacji i tu przypominam, że składniki trzeba wyjąć jakieś dwie godziny wcześniej powinno zając wam to jeszcze mniej czasu. Ciasto pachnie aromatycznie kawą i szampanem. Jest przy tym pulchne i miękkie. Największe wrażenie robią pasy, które różnie smakują. Są to czekoladowe, kawowe i oczywiście śmietankowe. Ciasto doskonałe na niedzielne popołudnie. Polecam!

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Wlewamy powoli do masy, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajmy szampan wolnym strumieniem. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę(odkładamy jedną łyżkę) i proszek do pieczenia. Miksujemy.
    Masę dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej dodajemy kawę rozpuszczalną. Mieszamy. Do trzeciej dodajemy łyżkę mąki i aromat śmietankowy. Mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Najpierw wlewamy masę kakaową, następnie kawową , a na koniec masę śmietankową. Całość pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy. Polewamy wystudzone ciasto. Dowolnie dekorujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 maja Skoro Kawoszek, to do mojego ulubionego cappuccino będzie idealne :) Pyszne ciacho, mniam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń