Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna potrawa z wiejskich obszarów Kujaw i Wielkopolski. Bezmięsna, ale sycąca. Przygotowanie wymaga sporo tarcia, ale jak najbardziej warto, bo jest ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych, a przy okazji małą podróżą w czasie.
Polecam.
Odsłon: 1255
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1663
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1144
Polecam.
Odsłon: 1255
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1663
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1144
Składniki
Surowe ziemniaki dokładnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Najlepiej wybrać te starsze, mocno skrobiowe, a jeśli używamy młodych, odcedźmy nadmiar ,wody", którą z siebie wypuszczą. Chodzi o to, żeby otrzymać gęstą masę.
Marchew i cebulę pokroić na drobno i podsmażyć jak skwarki na oleju roślinnym. Wystudzić.
Do masy ziemniaczanej dodawać kolejno: surowe jaja, mąkę i podsmażone warzywa razem z olejem. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać całość do dobrze natłuszczonej formy (najładniej wygląda i najrówniej dopieka się w klasycznej formie do babki lub keksówce)
Piec godzinę w temperaturze 160-170oC z pełnym termoobiegiem. Najlepiej smakuje na ciepło, podana z lekką surówką z kiszonej kapusty. Można ją odsmażać i odgrzewać w mikrofalówce.