Do góry

Desery Przepis na:

Bajaderki

Bajaderki

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2112

Dodano:

Odsłon: 2875

Ciastka, które uwielbiam od dzieciństwa. Kiedyś kupowałam w cukierni - dziś robię je sama. Są bardzo proste, a przy okazji możemy wykorzystać resztki ciast jakie nam zostały. Bez kremów oczywiście :)

Składniki

  • Pokruszone ciastka - 400 g - ciasta, ciastka, herbatniki - ważne by były bez kremów, owoców.
  • Mleko - 1/4 szkl.
  • Cukier - 1/4 szkl. (niekoniecznie - jeśli ciasta są słodkie)
  • Bakalie - 1/3 szkl. - rodzynki, orzechy, żurawina, migdały - to co lubimy
  • Dżem - lub marmolada, powidła - ok. 150-200 g
  • Masło - 1/4 kostki
  • Aromat rumowy - lub kieliszek rumu
  • Nutella - lub krem orzechowy - 2 łyżki
  • Kakao - 2 łyżki - lub 1 łyżka, jeżeli mieliśmy dużo ciemnych ciast
  • DODATKOWO:
  • Wiórki kokosowe - do obtoczenia
  • Orzechy - lub migdały - do obtoczenia i udekorowania
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasta, ciastka drobno kruszymy (użyłam resztki biszkoptu i kakaowe herbatniki. Herbatniki zawsze warto dodać) - ja wszystko zblendowałam.

  2. Mleko, cukier, masło i kakao zagotowujemy, a następnie lekko studzimy. Mieszamy z pokruszonymi ciastkami, dżemem, nutellą, kilkoma kroplami aromatu rumowego lub alkoholem. Dodajemy bakalie - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyłam w gorącej wodzie i odcedziłam. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Jak jest zbyt rzadka dodajemy trochę pokruszonych herbatników, jeśli zbyt gęsta - trochę dżemu.

  3. Lepimy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub mielonych migdałach czy orzechach. Możemy też polać je czekoladową polewą. Na górę dajemy żurawinę, rodzynkę lub orzecha. Odstawiamy do lodówki by masa stężała.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń