Do góry

Desery Przepis na:

Bajaderki

Bajaderki

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 552

Dodano:

Odsłon: 1085

Czekoladowo-wiśniowe kuleczki :)

Składniki

  • 350 g herbatników
  • słoik dżemu wiśniowego
  • pół szklanki wiśni suszonych lub rodzynek
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Herbatniki kruszymy na bardzo małe kawałeczki (wręcz na miał).
    Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotowujemy w rondelku, aż polewa lekko zgęstnieje. Odkładamy ją na chwilę do ostygnięcia (co raz zamieszaj, by całkiem nie stwardniała). Do pokruszonych herbatników dodajemy ostygniętą polewę czekoladową (można zostawić ok. 2 łyżki, by udekorować gotowe bajaderki). Mieszamy i dołączamy dżem oraz wiśnie lub rodzynki. Wszystko mieszamy rękoma.

  2. Po wyrobieniu masy formujemy małe kuleczki, maczamy w pozostałej polewie kakaowej. Można dodatkowo posypać je wiórkami kokosowymi czy zmielonymi orzechami. Gotowe bajaderki powinny stać w chłodnym miejscu.
    Wychodzi około 30 kuleczek.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń