Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażanowo - cukiniowy misz masz :)

Bakłażanowo - cukiniowy misz masz :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 474

Dodano:

Odsłon: 6489

Lekko i pysznie.

Składniki

  • bakłażan
  • cukinia
  • cebula
  • Pieczarki ok. 6 szt.
  • Pomidorki koktajlowe ok.4 szt.
  • przecier pomidorowy 2 łyżeczki
  • Makaron np. kokardki ok. 200 g
  • Feta do przybrania
  • Łyżka oliwy i łyżeczka masła
  • sól, pieprz, szczypta cukru
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy z obu stron solą. Po około 15 min. odsączamy go w ręcznik papierowy - pozbędziemy się w ten sposób goryczki.

  2. Gotujemy makaron al dente. Odlewamy ok. szklanki wody po ugotowaniu makaronu i zostawiamy na później. Cukinie kroimy w półtalarki, podobnie bakłażana. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki.

  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy pieczarki, cukinie; później cebulę i bakłażana. Podpiekamy wszystko przez kilka minut. Podlewamy wodą z makaronu i dusimy do 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy pieprzem i solą - z tą ostatnią należy uważać ponieważ bakłażan był już solony. W razie potrzeby dosypujemy troszkę cukru - gdyby było zakwaśne. Dodajemy makaron i mieszamy. Dorzucamy pokrojone na połówki pomidorki i mieszamy ostrożnie.

  4. Po nałożeniu na talerz posypujemy fetą.

  5. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 08 lutego 2013 To coś dla mnie i mojej rodzinki, lubimy makaron i szybkie dania :) 5-ka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izabel2015 21 sierpnia 2011 palce lizać lekkie i przyjemne na letni obiad

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń