Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bakłażany z kuskusem"
Składniki
Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzącym bulionem, odstaw na kilkanaście minut do napęcznienia.
Grzyby namocz, ugotuj i drobno posiekaj. Bakłażany umyj, przekrój. Wydrąż miąższ, poszatkuj go.
Cebulę oraz 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj, a potem przesmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj przygotowane grzyby, miąższ bakłażanów, pokrojone pomidory oraz pokruszony ser owczy. Dopraw curry, solą i pieprzem. Napełnij wydrążone bakłażany.
W naczyniu żaroodpornym ułóż rozdrobnione pomidory z puszki, podlej je szklanką wina, oprósz solą i pieprzem. Na nich ułóż bakłażany. Piecz 30 min w 180 st.
czas ok. 50 min; porcja – 510 kcal, cena 5,30 zł
Suszone grzyby przed gotowaniem należy namoczyć, aby szybciej zmiękły. Wody nie może jednak być za dużo. W przeciwnym razie cały aromat się wypłucze. Jeśli masz dużo czasu, odstaw grzyby na całą noc. Minimalny czas moczenia to 1-2 godziny. Wodę po grzybach wykorzystaj do sosu.Źródło: Świat kobiety