Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec

Bananowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3558

Dodano:

Odsłon: 9569

Ciasto idealne na każdą okazję.

Składniki

  • składniki na biszkopt:
  • mąka 5 łyżek
  • jajka 5 sztuk
  • cukier 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżka
  • składniki na masę:
  • cukier 0,75 szklanki
  • masło 25 dag
  • galaretki cytrynowe 4 sztuki
  • galaretki wiśniowe 2 sztuki
  • banany 1,5 kg
  • jajka 3 sztuki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać mikserem. Żółtka wymieszać z octem. Dodać do białek. Wsypać mąkę i proszek. Dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 min 180 stopni w natłuszczonej blaszce.

  2. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmiksowane banany (jednego banana zostawić na wierzch).
    2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklance wody, ostudzić. Wlać tężejącą do masy. Wylać na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki.

  3. Białka ubić.
    2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklance wody. Wlać tężejącą do białek. Zalać na zatygniętą masę bananową. Wstawić do lodówki.

  4. Gdy masa stężeje poukładać pokrojone banany. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szkl wody. Zalać tężejącą na ułożone banany. Wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 30 stycznia 2017 Bajeczne i niezwykle smakowite ciasto :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń