Do góry

Przekąski Przepis na:

Bananowiec

Bananowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 211

Dodano:

Odsłon: 8187

Pyszny Bananowiec. Pasuję na każdą okazję i nikt nie odmówi spróbowania tego pięknie pachnącego i pysznie smakującego ciasta !

Składniki

  • banany, około 2 kg
  • Dowolny spód (ja użyłem gotowych biszkopcików)
  • kostka masła
  • 3 jaja
  • galaretka morelowa, 1
  • galaretka agrestowa, 1
  • galaretka cytrynowa, 1
  • żelatyna, 3-4 łyżki
  • Ewentualnie Brzoskwinie
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zmiksować banany na masę (nigdy nie uda się uzyskać gładkiej masy). Ucieramy masło z żółtkami i dodajemy do nich po troszkę masy bananowej dokładnie miksując w między czasie.

  2. Galaretkę wiśniową rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody. Ostudzić, wlać do naszego bananowego kremu i porządnie miksować. Masę wylać do formy na spód i włożyć do zamrażalnika na około 25 minut (aż stężeje). Galaretkę agrestową i cytrynową zrobić osobno w 1 szklance każdą. Ostudzić wylać po kolei na masę. (MASA musi być twarda i żeby to sprawdzić należy nałożyć łyżkę galaretki płynnej na górę i zobaczyć czy nie wsiąka.) Można dodać brzoskwinie.

  3. Odłożyć w zimne miejsce, aż galaretka "się zrobi". Białka ubić, dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance gorącej wody (ostudzoną). Wymieszać, przełożyć na ciasto. Podawać mocno schłodzone !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wilk 14 października 2010 właśnie ciasto bananowe ! bardzo lubię , jak tylko będę w Polsce , kupię sobie .Tu nie ma tego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń