Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony na żurku

Barszcz czerwony na żurku

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 5193

Barszcz czerwony na żurku smakuje wybornie. Jeśli nie jedliście takiej zupy to koniecznie wypróbujcie.

Składniki

  • 300 g wędzonego surowego schabu lub baleronu
  • 6 dużych buraków upieczonych/ugotowanych w mundurku
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 200 ml śmietanki 42%
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na wędzonce gotujemy wywar z dodatkiem ziaren pieprzu, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Do wywaru dodajemy pokrojone buraki i czekamy, aż zupa ponownie się zagotuje.
    Do zupy wlewamy żurek, gdy zupa się zagotuje podprawiamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Ja na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę jeszcze jeden ząbek czosnku.

    Barszcz tradycyjnie podaję z gotowanym jajkiem i posypany świeżą zieleniną.

    Porada: Barszcz najlepiej smakuje po 2-3 godzinach od przygotowania, gdy buraki w całości oddadzą swój aromat, a pozostałe smaki się "przegryzą".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń