Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz rosyjski

Barszcz rosyjski

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 724 Ocena: 14027

Dodano: 05.06.2017

Odsłon: 4565

Uwielbiam buraki, barszcz tym bardziej, znalazłem przepis na barszcz po rosyjsku, dzisiaj więc Wam taki proponuję.

Składniki

  • 3 obrane surowe buraki z botwinki ( jeśli małe to więcej )
  • 2 młode marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 goździki
  • kilka ziearen pieprzu
  • klila ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • 1 l bulionu wołowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • pieprz mielony
  • sok z cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraczki, marchewkę, łodygi selera pokroiłem w duże słupki. Cebulę w kostkę, czosnek przecisnąłem przez praskę. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem w drobną kostkę.

    W garnku rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę i czosnek, smażyłem na małym ogniu przez 5 minut. Dodałem do garnka pozostałe składniki zupy, zalałem bulionem i szklanką wody, dodałem przyprawy, gotowałem na małym ogniu około godziny. Doprawiłem do smaku pieprzem i zakwasiłem lekko sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu podałem śmietanę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń