Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Barszcz z uszkami grzybowymi"
Składniki
czas ok. 100 min; porcja – 520 kcal, cena 4 zł
Zagnieć mąkę z jaj kami, łyżką oleju, 2 łyżkami wody i szczyptą soli. Grzyby namocz, ugotuj, osącz i posiekaj. 1 cebulę obierz, poszatkuj, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj grzyby, chwilę smaż razem.
Ostudzoną masę grzybową zmiel, dopraw solą oraz pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na małe kwadraty. Na każdym ułóż porcję farszu. Składaj w trójkąciki. Zlepiaj po dwa końce, tworząc uszka. Ugotuj w osolonej wodzie.
Posiekaj obraną włoszczyznę, resztę cebuli i buraka. Mięso opłucz, pokrój, przesmaż na 2 łyżkach oleju z cebulą. Wlej 1,5 l wody. Dodaj 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela. Gotuj 45 min. Dodaj warzywa i pomidory z puszki. Gotuj 25 min.
Dodaj 2-3 łyżki śmietany. Dopraw barszcz do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z uszkami.Źródło: Świat kobiety