Do góry

Desery Przepis na:

Bartek - Salceson

Bartek - Salceson

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 363

Dodano:

Odsłon: 6996

Ciasto bardzo proste w wykonaniu i świetnie nadające się jako sprawdzian dla początkujących kucharzy. Polecam bo jest obłędne w smaku.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min.
    Jabłko pokrój w grubszą kostkę.

  2. Do dużej miski przesiej sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao oraz mąkę.
    W misie miksera ubij na jasną i puszystą masę jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z spulchniaczami i przyprawami. Wszystko wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Gdy masa się połączy, ciągle miksując dodawaj olej.

  3. Do ciasta na koniec dodaj posiekane jabłko, i odczedzone orzechy. Całość zapiecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 i piecz przez około 30 minut w temperaturze 175 stopni na termoobiegu.
    Jeżeli ciasto będzie dla Ciebie za mało słodkie, posyp je cukrem pudrem,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń