Do góry

Dania główne Przepis na:

Bataty z kurczakiem i fetą

Bataty z kurczakiem i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 723 Ocena: 48245

Dodano:

Odsłon: 3738

Ostatnio zajadamy się pieczonymi batatami... Dzisiaj w połączeniu z kurczakiem i fetą. Wszystko uzupełnia delikatnie czosnkowy sos jogurtowy z dodatkiem marchewki.

Składniki

  • bataty 1.2 kg
  • filet z kurczaka 350 g
  • cebula 1 sztuka
  • mix sałat 1 opakowanie (160g)
  • ser kanapkowy typu feta 100 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki (do mięsa)
  • sól (do mięsa)
  • pieprz czarny mielony (do mięsa)
  • czerwona papryka mielona 1/2 łyżeczki (do mięsa)
  • oliwa z oliwek 4 łyżki (do batatów)
  • zioła prowansalskie 1- 2 łyżki (do batatów)
  • czosnek granulowany (do batatów)
  • sos (dressing):
  • jogurt grecki 400 g, marchew 1 sztuka, czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz czarny mielony
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Bataty myjemy, obieramy, kroimy w ósemki. Tak przygotowane wrzucamy do miski, posypujemy ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i mieszamy z oliwą. Blachę, najlepiej tę z wyposażenia piekarnika, wykładamy folią aluminiową, układamy na niej bataty. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

  2. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w grubą kostkę. Przygotowane mięso oprószmy pieprzem i słodką, mieloną papryką, delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i smażymy, często mieszając, do zrumienienia (około 10 minut). Pod koniec smażenia dodajemy cebulę.


    Sałatę wyjmujemy na sito, płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, odstawiamy na kilka minut do osączenia.


    Teraz przygotowujemy sosik. Marchew myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki

    przeznaczone na sos mieszamy ze sobą... tyle. Prawda, że proste.
    Na półmisku (talerzu) układamy sałatę, następnie wykładamy upieczone bataty, usmażony filet z kurczaka z cebulką. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i polewamy sosem, odrobiną lub większą ilością, w zależności od preferencji.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 03 maja 2017 Uwielbiam bataty ;-) a w tym połączeniu bardzo smakowicie mniammmm ;-)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń