Do góry

Desery Przepis na:

Baton energetyczny

Baton energetyczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 61

Baton energetyczny na długie wyprawy rowerowe. Używany podczas kilkugodzinnych wypraw rowerowych, głównie przeznaczony dla osób spędzających na rowerze przynajmniej 20 godzin tygodniowo, ale i nie tylko. Dobry także na inne formy wysiłku aby zregenerować zapasy energii. W sklepie jeden batonik kosztuje przeciętnie około 4-5 zł. Tutaj za około 20zł mamy ich około 10 sztuk (zależy jak kto potnie)

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BAZA:

    Roztopić poniższe składniki w średniej wielkości rondlu na małym ogniu, aż się wymieszają. Kolejno dodawać:
    - olej słonecznikowy 120 ml
    - cukier brązowy 200 g
    - miód 2 łyżki stołowe
    - masło orzechowe 1 czubata łyżka stołowa
    - olejek waniliowy 2-3 ml

    Następnie mieszając należy dodać:
    - nasion słonecznika 50 g
    - płatków migdałowych 50 g
    - rodzynki 50 g
    - pokrojone daktyle 50 g

    Na koniec dodajemy około 200-250 g płatków owsianych, aż cała mieszanina się sklei i osiągnie konsystencję plasteliny (da się formować i nie będzie się rozlewać lub kruszyć).

  2. PIECZENIE:

    Przenieś mieszaninę do blaszki do pieczenia pokrytej pergaminem. Około 25 x 15 cm. Ubić ciasto widelcem tak aby powierzchnia była zbita i równa. Piec w 180 stopniach C przez około 10-15 min aż górna warstwa się zarumieni.

    Po ochłodzeniu pociąć na batoniki, każdy batonik owijając w folię aluminiową.

    Batoniki są gotowe do wzięcia w podróż.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń